MS & rijbewijs: Het drama genaamd CBR

René de Vos

Onlangs zijn we begonnen met het thema 'MS & rijbewijs'. Een actueel onderwerp welke soms voor nogal wat vragen zorgt. Wanneer geef je aan of je MS hebt? Wie bepaald dat jij nog mag rijden als je MS hebt? Middels het thema 'MS & rijbewijs' proberen we ervaring van andere MS'ers te delen.

MS & rijbewijs: Het drama genaamd CBR

Onlangs zijn we begonnen met het thema 'MS & rijbewijs'. Een actueel onderwerp welke soms voor nogal wat vragen zorgt. Wanneer geef je aan of je MS hebt? Wie bepaald dat jij nog mag rijden als je MS hebt? Middels het thema 'MS & rijbewijs' proberen we ervaring van andere MS'ers te delen.

Mijn naam is René de Vos. Ik ben bijna 58 en in 2009 de diagnose MS gekregen. Het was voor mijn vrouw en kinderen een grotere klap dan voor mij. Ik heb de knop omgedraaid en geaccepteerd. Ik weet nu waar mijn klachten van vermoeidheid vandaan kwamen. Voorheen dacht ik altijd dat het lag aan het werk en de lange werkdagen van 12 tot 16 uur.

In de jaren hieraan voorafgaand was ik vrachtwagenchauffeur 'uitzonderlijk vervoer' en met veel plezier overigens. Soms was ik meer dan 30 meter lang en soms 5 meter breed of ik zat ver boven de 50 ton totaalgewicht. Aan rijervaring ontbrak het niet. Maar op één vraag van de eigen verklaring moet ik 'Ja' antwoorden en dus gaan bij het CBR direct alle alarmbellen af.

En de kosten? Die mocht ik allemaal zelf ophoesten.

Maar genoeg over mij... Dit gaat over het verlengen van je rijbewijs bij het oppermachtige CBR. Ik heb al meerdere keren mijn rijbewijs moeten verlengen. De eerste keer was een drama! Eerst moest ik naar een door het CBR aangewezen neuroloog, toen door het CBR door hun aangewezen oogarts en toen een rijtest bij het CBR waar ik zelf voor een vrachtwagen moest zorgen (deze kon ik gelukkig van mijn werkgever lenen). En de kosten? Die mocht ik allemaal zelf ophoesten.

Bij elkaar ruim € 500,-! Ik kreeg mijn rijbewijs voor 3 jaar terug, na 3 jaar dus weer he zelfde met dien verstande dat ik geen rijproef hoefde te doen omdat ik ondertussen voor 22.3% afgekeurd was. Ik kreeg mijn rijbewijs weer voor drie jaar terug. En daarvoor gemaakte kosten kun je nergens verhalen die mag je dus weer zelf betalen. Daar ik na een herkeuring ondertussen 100% was afgekeurd, had ik mijn rijbewijzen niet allemaal meer nodig.

Nu moest ik dus weer mijn rijbewijs laten verlengen en heb ik er voor gekozen om mijn rijbewijs alleen nog maar geldig te laten zijn voor B.E, en heb de rest allemaal laten vervallen. Nu heb ik voor € 40,- mijn rijbewijs terug voor 5 jaar. Dit terwijl de neuroloog en de oogarts zeggen dat ik mijn rijbewijs voor 10 jaar terug had kunnen krijgen daar ik al jaren geen schub meer heb gehad en stabiel ben met mijn medicatie.

Het is volgens mij dus puur willekeur van het CBR.

Op het journaal had ik al een keer gehoord dat een dame met MS die ook stabiel was, waarvan de artsen groen licht gaven haar rijbewijs niet terug kreeg en haar nieuwe auto kon verkopen. Het is volgens mij dus puur willekeur van het CBR.

Sterkte en geluk met verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Frank van Ekeren. schreef:

  Ik heb de leeftijd om gekeurd te worden dat is gelukt, daarna een rijproef bij de A.N.W.B. Dat is allemaal uitstekend verlopen het punt is alleen dat ik in een automaat met me linker been rem (ik ben links) volgens het CBR moet ik rechts kunnen remmen, dat is toch vreemd als je alleen een gaspedaal en een rem hebt dat is na mijn beroep van onschatbare kilometers toch zeer vreemd en nooit schade gehad! Ik heb zelf 17 jaar MS.

 • Anne schreef:

  Ik heb nu een jaar MS en in een jaar 3 flinke schubs gehad (laatste oktober 2017), nu lijkt het wat hersteld te zijn en zit nu te dubben ik me wel of niet laat keuren. Ik heb zwz (nog) geen auto, maar het zou nu wel ideaal zijn. Van dit bericht schik ik wel, ik vind het ook erg onduidelijk wat de regels zijn betreffende rijden met MS. Moet ik gewoon blijven rijden of toch dit traject ingaan?

 • Wereld MS Dag

  Wat vinden jullie van de Wereld MS Dag? Eerlijk zeggen? Wij hebben er over nagedacht en hebben een nieuwe kijk op #WorldMSDay. Wij zijn namelijk #StrongerthanMS. En da... › Lees meer

  Mijn MS verhaal

  Dat de diagnose veel bij ons kan losmaken vertelt Cynthia aan ons in haar verhaal. Ze had het gevoel iedereen tot last te zijn met haar ziekte en belande in een depres... › Lees meer